Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2018 20:12 - Либералната сган се активира: "Има една либерална сган": БПЦ и Истанбулската конвенция
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 7276 Коментари: 0 Гласове:
-14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Авторката на тази дойчевелевска статия определено не разбира смисъла на ПРАВОСЛАВЕН НАРОД, ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, ПРАВОСЛАВНО СЕМЕЙСТВО.  Виж смисъла на либерална сган може би е хванала. 
Та за всеки, който се чувства либерална сган и заплашен от анатемосване от Дионисий /Синодът се разграничи официално от неговата позиция/ обяснявам - Православното семейство е домашната църква. ДОМАШНА. ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА Е СМИСЪЛЪТ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НИ КАТО НАРОД. БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЛИБЕРАСТИЯ И ГЛОБЪЛ ИНСЕНИТИ ОРГАНИЗЕЙШЪН А ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА ПО КОНСТИТУЦИЯ. 
Така че всякакви либерастки вопли и вой срещу църквата ни всъщност показват много добре кой на кой бряг е и на кого служи. В този смисъл Дионисий може да е прав.

"Има една либерална сган": БПЦ и Истанбулската конвенция

Обиди и абсурдни твърдения, крясъци и демонстрация на човекомразие. Така изглежда публичният дебат около Истанбулската конвенция. А особено внимание в тази история заслужава поведението на Българската православна църква.

image

Кадър от демонстрация в София

Коментар от Полина Паунова:

Ако преди старта на европредседателството имаше очаквания, че българските политици ще се опитат да покажат България като нормална европейска държава, то почти веднага след официалното му откриване стана ясно, че подобни надежди са напълно безпочвени.

Да, с оглед на профила на управляващите беше съвсем очаквано националистите да се обявят против Истанбулската конвенция. Неочаквано беше обаче представители на ГЕРБ (нека не забравяме името на партията: Граждани за европейско развитие на България) да скочат срещу текстовете ѝ. Също толкова изумителна е реакцията на БСП против документа - нищо, че бившият лидер на социалистите Сергей Станишев оглавява ПЕС, чиято кауза е именно Конвенцията. В хора на отрицателите се включи и СДС - марката на прехода и на демокрацията, която обаче в момента май има друго предназначение: от време на време да легитимира ГЕРБ като дясна партия.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА   Разберете: умишлено ни подлудяват

Истината е, че днес все по-засилено ни управляват чрез целенасочено масово влудяване, заразяват ни със страхове, истерии и омрази, твърди проф. Ивайло Дичев и посочва стряскащи примери. Не само от България. (17.01.2018)

България не беше ли светска? Истанбулската конвенция: видяхме какви хора управляват България Това обрича България на изостаналост Разбрахме за БСП. За пореден път.

Пропагандата

След като пропагандната машина заработи на пълни обороти, се наложи да получим разяснения отвън какво точно означават текстовете на Конвенцията. Очевидно не сме с достатъчно хладен разум, за да ги разберем.

И докато политици и общество се впуснаха в дебати какво е джендър (през 21 век, в една европейска държава), мъж преби до смърт съпругата си в Хасково. Според различните статистики, всяка трета жена в Европейския съюз е ставала жертва на някаква форма на насилие. Според Българския фонд за жените, в България съотношението е същото.

Подобни смущаващи констатации не само не промениха тона на дебата за и против Истанбулската конвенция. Те просто остават извън него. Противниците на документа смятат за необходимо да се бунтуват срещу “третия пол”, макар че той изобщо не намира място в него. За сметка на това убитата жена в Хасково остава в периферията.

Особено внимание в тази история заслужава поведението на Българската православна църква. Нека още в самото начало да уточним: дали църквата приема или не Истанбулската конвенция, не е интересна тема, тъй като това е право на самата църква. Тя е независима и затова не могат да ѝ бъдат налагани становища и позиции. Дали клирът ще си затвори очите пред пребити до смърт жени в името на това да брани “християнското семейство” от третия пол (нищо, че всъщност никой не иска да го наложи), в крайна сметка си е работа на самия клир. И издава неговите ценности и отношението му към собствените му миряни. Когато обаче църквата реши да се меси в една държава със светско управление - това определено е проблем.

Първо отец Дионисий нарече част от гражданите на България “либерална сган” и препоръча отлъчване от църквата на онези депутати и министри, които подкрепят конвенцията срещу насилието над жени. Малко след това Светият синод обяви, че всеки ден в храмовете на България ще има молитви против документа, а представителите на църквата демонстрираха абсолютно неприемливо поведение по време на дискусия по темата, организирана от Народното събрание.

Поведението не е неприемливо заради мнението на клира. А заради начина, по който то се демонстрира. Представителите на БПЦ пристигнаха в Софийския университет, носейки хоругва с лика на Васил Левски. Заеха първите редове в аулата, но вместо да участват в дебата (а събитието бе обявено именно като дебат), те просто издекламираха позицията си, зачеркваща всяко друго мнение. И напуснаха.

Когато църквата се държи като политически субект

В една светска държава подобно поведение е недопустимо. Защото представлява пряка намеса в политическия живот на страната. И ако всяка религиозна деноминация има правото да изказва мнение, то заплахите към политически лица от страна на църквата (каквито и да са тези лица) са наистина скандално поведение.

Скандален е и начинът, по който църквата се опитва да бъде страна в политическия процес. Закичването с образа на Левски е точно това - манипулативен политически аргумент на духовни лица в един светски спор.

Но да оставим настрана спора за Истанбулската конвенция, който в общи линии е точно толкова нелеп, колкото и разговорът дали драконите, обитаващи българските планини, са червени или лилави. Просто защото дракони няма.

Темата далеч не е първата, която показва как църквата може да бъде употребявана за политически цели (да не забравяме, че тя бе призована да се намеси в спора). Съвсем пресен пример имаме от края на септември миналата година, когато патриарх Неофит се срещна с руския главен прокурор Юрий Чайка в София. Среща, която се превърна в политически символ. И в практическо обяснение за каналите на влияние в България.

Политиците трябва да са наясно, че когато призовават БПЦ да заеме позиция, те сами подкопават светската си власт. Трябва да знаят и това: когато не се бунтуват срещу факта, че църквата нарича част от гражданите „сган", не бива да се учудват, ако един ден някой Божи служител с лика на Левски в ръце обяви и тях за сган и ги анатемоса. А подтикът за това може да дойде от Юрий Чайка например.

И не на последно място: много от гражданите на държавата България са миряни на същата тази църква. И е редно да знаят, че тя ги вижда като сган.

Как ли обича хората един духовник, който ги смята за сган? И духовник ли е това или по-скоро националистически лидер?

 
  • Дата 25.01.2018
  • Автор Полина Паунова
ПОДОБНО СЪДЪРЖАНИЕ image ТАЦ: България показва грозното си лице 09.02.2018

С европредседателството България възнамеряваше да разкраси олющения си имидж. Но май няма да се получи. Защото в страната се завихри безвкусен дебат, зад който наднича грозното ѝ лице, пише Б. Йортел в германския ТАЦ.

image България не беше ли светска? 24.01.2017

Трети поред президент положи клетва в присъствието на патриарха. Кой ще извади най-сетне църквата от парламента? Само някой с характер би могъл да го стори, но този някой не е Радев, смята нашата авторка Татяна Ваксберг.

  • Дата 25.01.2018
  • Автор Полина Паунова
  • Ключови думи България,Истанбулска конвенция, БПЦ,Българска православна църква,пропаганда, клир, светска държава, светскост
  • Сподели ИзпратиFacebook Twittergoogle+ Още...
  • Отзив
  • Отпечатай Отпечатай тази страница
  • Permalink http://p.dw.com/p/2rUNU
image Другарки и другари, дайте да дадем!

"Главният посредник при капитализма са парите, а при комунизма - думите". Тази мисъл на философа Борис Гройс най-лаконично обяснява феномена "напътстващи табелки", познат в целия Източен блок. Ето примери от България: 

image Едно българско село, забравено от света

Село Шипка е едно от онези места в България, които няма да откриете на картата. Там няма нито улици, нито ток, нито канализация. Някога в Шипка са живели 45 семейства, а днес - само едно: Надежда, Румен и синът им Росен. 

image Как живеят нашите баби?

Те са същински майстори на оцеляването: пенсията на 60% от българските пенсионери е под 300 лева на месец, а една четвърт получават дори по-малко от 160 лева. Как живеят? Мария Илчева посети няколко български баби. 

 
  • НАЧАЛО
  •  



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073778
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031