Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2018 18:25 - Къде е Смисълът?...
Автор: kanibal Категория: Поезия   
Прочетен: 9548 Коментари: 13 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Смисъла потърсих на нещата,

за да знам  защо съм още жив.

И видях, че нещо се премята,

а в деня, естествено, мъглив,

 

се протягат смешни холограми,

и дори приличат на любов.

Непонятни грозни монограми,

ужасяващ като  старост лов,

 

призрачни изгаснали отнища,

катедрали от ръждива пръст,

изгорели от лъжи стърнища,

изпояден от медузи кръст

 

се преплитат бутафорно в мрака,

и така мирише на лъжа....

И какво ли още аз да чакам,

над какво доволен да кръжа?...




Гласувай:
38



1. vania23 - Респект!
02.03.2018 19:51
Как само ги измисляш... Смайваш, както обикновено.
цитирай
2. kanibal - Радвам се, че харесваш нещата ми.
03.03.2018 09:21
vania23 написа:
Как само ги измисляш... Смайваш, както обикновено.


Радвам се и че имаш усет към ритъм, метрика, мелодика и не снасяш само сладникави баналности, а си с реалистичен поглед към света.
Не само аз смятам, че единствено тъжната поезия е истинска, другото са боклуци.
цитирай
3. predatorkapredatorka - taka e..https://youtu.be/cQGR8mkw5pI
03.03.2018 10:19

Не само аз смятам, че единствено тъжната поезия е истинска, другото са боклуци.
цитирай
4. kanibal - Благодаря за клипа, Джули!Да, ...
03.03.2018 10:26
Благодаря за клипа, Джули!

Да, много хора мислят така.
Истинското изкуство е това с мрачните тонове, пропито с тъга, носталгия, печал.
Веселите розови глупости са втора категория.

И понеже днес е някакъв фалшив национален празник, ще пусна тук един постинг, който русофилистичната сган няма да напомпи.
Те се помпят само взаимно.
цитирай
5. kanibal - Наистина, какво празнуваме като ...
03.03.2018 10:27
Наистина, какво празнуваме като наш национален празник?

Ако се вярва на пропагандните материали, богато и широко разпространявани от т.нар. „ Национален инициативен комитет за честване на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877–1878 г.)“ честваме краят на една война и „възстановяването на българската държавност“, някак свенливо и между другото.

Краят на една война е достойно да бъде честван – защото означава край на насилието, варварството, масовото убийство на хора. Но защо трябва да честваме като национален празник краят на една война – събитие, свързано с подписването на предварителния протокол за мир от Сан-Стефано, в което не участва нито един българин? Защо трябва да честваме като наш национален празник краят на войната между две империи , борещи се да си поделят българските земи, господството или поне влиянието върху България?

Според друго, много по-широко обяснение, ние честваме „края на освободителната война“. Защо тази война е освободителна? Кого е освободила? До колко го е освободила и как го е освободила?

Отговарят – „освободила е българският народ от робство“. Целият народ ли? Явно не целият, щом Русия ни взема Северна Добруджа за да я размени с румънска Бесарабия, на Сърбия дава Нишката област, а българските земи на юг от Чепеларе и Арда остават под османска власт.

Освобождаване от робство?

Добре, нека сравним положението на българите в Османската империя в последната мирна година преди началото на войната дори не с положението на руските поданици по същото време (защото наистина те току що са били освободени с царски указ от крепостно робство (юридически но още не и фактически – фактически става чак през 1964 г.!), а с положението на българите една година преди рухването на „най-справедливия и свободен обществен строй“ – руския (съветския) комунизъм. Ще добавим, че все пак тогава положението на българите е малко по-добро от положението на „съветските хора“.

ПРАВА НА ГРАЖДАНИТЕ В КРАЯ НА ОСМАНО-ТУРСКИЯ И КРАЯ НА СЪВЕТСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПЕРИОД В БЪЛГАРИЯ



ПРАВА В КРАЯ НА ОСМАНО-ТУРСКИ ПЕРИОД В КРАЯ НА СЪВЕТСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ ПЕРИОД
ПРАВО НА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ДА НЕ
ПРАВО НА ЧАСТНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ДА НЕ
ПРАВО НА МЕЖДУНАРОДЕН ПАСПОРТ ДА НЕ
ПРАВО НА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ ДА НЕ
ПРАВО НА СОБСТВЕНА ЦЪРКВА ДА НЕ
ПРАВО НА ОБЩИНСКО САМОУПРАВЛЕНИЕ ДА НЕ
ПРАВО ЗА СВОБОДНО ИЗДАВАНЕ НА ВЕСТНИЦИ И СПИСАНИЯ ДА НЕ
ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ АНГАРИЯ ДА НЕ
ПРАВО НА КРИТИКА КЪМ ВЛАСТТА НЕ НЕ
ПРАВО НА СОБСТВЕНА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА НЕ НЕ
УСЕЩАНЕ ЗА ЛИЧНА СВОБОДА НЕ НЕ
ПРАВО НА НОСЕНЕ НА ОРЪЖИЕ НЕ НЕ


След тези неоспорими данни е логично да запитаме: Ако сме били роби, то кога е било това – при „турското робство“, или при съветско-комунистическата „свобода“?

Но да минем по-нататък. Възпитани сме, че Русия ни е освободила от турско робство и целта на войната е била именно тази – да освободят „братята славяни“ от турско робство.

Така ли е в действителност?

Всеки попрочел историческите документи би отгатнал веднага, че Руската империя се бори не за освобождението на православните братя-славяни, а за да си осигури геополитически плацдарм за превземането на Цариград и контрол над Проливите. Това е толкова политически реалистично, че даже не си струва да се доказва. И все пак нека цитираме висш руски държавен служител:

„… Под секрет ще ви кажа, че (войната) не е била заради някакви си братушки. Нашата задача беше да прочистим пътя до известен пункт, в косвен смисъл ние постигнахме това, но в Берлин ни преградиха този път, следователно сме длъжни да го постигнем с други средства…“ – пише директорът на Азиатския департамент (тайната полиция на Руската империя) Мелников в писмо през 1881 г.

Последното, което би желала империята, справедливо наречена „тюрма на народите“ е да се постигне една обединена, независима и силна България в нейните естествени етнически, исторически и геополитически граници.

Затова и протоколът от 3 март 1878, подписан в Сан Стефано“, няма абсолютна никаква международно-правна стойност. Свидетелства архиепископ Методий Кусев:

„Явно ставаше, че Св. Стефанска България беше образувана голяма само на „книга“. Беше голяма, за да има какво да се отстъпва, какво да се отрязва. Когато се оповести договорът за Св. Стефанска България, австро-унгарският посланик казал на Негово Блаженство Екзарха, че новообразуваната със Св. Стефанския договор държава е за Русия.“

Точно така е – голяма ( и невъзможна!) България, но само като част от Руската империя.

image
Подписването на предварителния протокол за мир в Сан Стефано

Сан-стефанският мит се поддържа вече 140 години но не с оглед българските, а с оглед на руските имперски интереси.

Защото смисълът на предварителния договор е да остави Сан-Стефанска България под фактическа безсрочна руска окупация и да я държи в подчинение като протекторат до окончателното и присъединяване към Русия. По същия начин преди това Империята „освобождава“ Грузия, Украйна, Крим, Молдова, Полша, Финландия…

Империята, се представя като „освободител“ с простата цел – вменяване на задължение на българския народ за вечна благодарност и признателност към нея, т.е. към новия поробител.

Протоколът от Сан Стефано си представя окупираната „руско-дунавска област“ като „Задунайска губерния“ на Руската империя. И това българите са започнали да го осъзнават веднага след „Освобождението“, виждайки за какво работят руските генерали и администратори в новосъздадените български институции. А напълно се разбира, когато Руската империя скъсва отношенията си с България след Съединението и насъсква „братска“ Сърбия да ни нападне в гръб.

Защото, както се изразява тогава руският шовинист и българомразец Аксаков:

„Всяко тържество на България е смърт за Русия“.

Да, но българските патриоти ще ви отговорят, че ние честваме Сан-Стефанска България – националния идеал , към който трябва да се стремим и който следва да тачим. И ни показват широките граници на „Велика Свети-Стефанска България“, които Русия безкористно ни била дала!

Жалко е, че Сан-Стефанският мит, произведен за международно, но най-вече за вътре-българско ползване, продължава да омайва въображението и замъглява съзнанието на много българи, пленени от кръчмарски „патриотизъм“ (България на три морета! – но ако ги питаш кои са тези морета – не знаят!)

Всъщност България се възстановява юридически като държава не на 3.03.1878 с един протокол без никаква международно-правна стойност, а на 13.07.1878 г. с решенията на Берлинския конгрес. Това Русия е договорила много преди започването на войната с другите заинтересовани велики сили – Великобритания и Австро-Унгария. Решено е България да е между Дунав и Балкана, а Румелия (Тракия и Македония) да останат под османска власт.

Сан-Стефанска България не е създадена с българско участие и никога не е съществувала на практика.

image
Сградата в която е подписан Сан Стефанския протокол на 19.02.1878г. / 3.03.1878г н.с./

Доказателство за това е фактът, че дори към 13.07.1878 г. не са овладени, т.е. окупирани от руската армия нито Североизточна България с крепостите Варна-Силистра-Русе- Шумен, нито северозапада с крепостта Видин, нито Македония, нито Беломорието. Сърбите са окупирали долината на Морава и са стигнали до Брезник и Сливница. За какво българско освобождение става дума , та даже на „целокупна България“, когато Русия ни взема Северна Добруджа, подарява Нишката област на Сърбия и оставя Южните Родопи на Османската империя? В същото време „за компенсация“ ни „подарява“ области населени предимно с гърци и албанци. Забранява български представители да дойдат в Берлин и смята да организира княжеството ни по свой образ и подобие като „задунайска губерния“, подобно на Финландия. И добре, че е имало българи като Александър Първи, Стефан Стамболов и др. истински патриоти та тези планове се провалят.

Друго би било, ако Русия просто изпълнеше решенията на Цариградската посланическа конференция за българските граници, които всички нейни западни съюзници в тази война вече са признали. България, макар и разделена на две части, обхващащи Мизия, заедно с цялата Нишка област и цяла Добруджа, централна Тракия и Вардарска Македония не би могло да бъде отречена така лесно от Западните сили. Дори да бе с много по-ограничена автономия в рамките на Османската империя, тази почти „целокупна България“ би била най-справедливо решение на „Източния въпрос“. Това би създало и по-силно и благотворно западно влияние върху нас и това би балансирало силното руско влияние. Но това очевидно съвсем не е било в интерес на Руската империя, защото нейна цел си остава не българската свобода, а контрола над Цариград и Проливите.

А кои влизат в този т.нар. „национален“ инициативен комитет, под патронажа на президента уж на всички българи? Само комунисти, леви олигарси, русофили и агенти на комунистическите тайни служби, служили на Русия, а не на България! Или , казано откровено, ясно и конкретно – само хора, работили и работещи против българските национални интереси и яростно защитаващи руските имперски интереси у нас!

В този „инициативен комитет“, под патронажа на президента целенасочено и съвсем откровено са вкарани, както пише Огнян Минчев, „само и единствено представители на едната страна в българския обществен дебат – проруската, евразийската, евроскептичната, антизападната… Нещо повече – в този „инициативен комитет“ превес имат откровените представители на руската пета колона в България, тези, за които руския национален – имперски интерес винаги е имал приоритет пред българския национален интерес. Тези, които след Русия евентуално биха се съобразили и с българския интерес, ако той не противоречи на инструкциите от Москва.“

Без съмнение без тази война България нямаше да възстанови своята държава. Но това става не на 3.03. и даже не на 13.07.1878, а едва когато нашите деди създадоха европейска конституция и изградиха демократичните политически институции.
01:41 - Какво всъщност празнуваме на 3 март?

автор: ivoki категория: Лични дневници
цитирай
6. vania23 - Благодаря за високата оценка!
03.03.2018 12:51
Щом съм ти фен е ясно, че тя има голямо значение за мен. Допреди шест месеца дори не ми беше хрумвало, че мога да напиша стихотворение. Метрика и ритъм се учат, ако човек има силно желание да ги научи, но идеи не се учат - те са вътрешния свят и всеки дава, каквото има.
Допреди да започна да пиша стихотворения не си давах сметка колко е болен човек от неуместен позитивизъм и колко стръвно го търси в това, което чете. Реакциите на читателите ми го показаха. А това е много тревожно, защото крещи думата "посредственост". Истината е, че ако я нямаше тъгата, световната литература щеше да осиротее и ... класиката да изчезне от нея. Нямаше да ги има и нашите Смирненски, Вапцаров, и други, и други...
Да, хубаво е понякога да се пише и светло, и радостно, и позитивно - това също го има в живота, но винаги... това е фалшиво. Поне така мисля аз.
цитирай
7. bumerang - Вие си противоречите г-не
03.03.2018 12:59
Първо пишете:
"Всеки попрочел историческите документи би отгатнал веднага, че Руската империя се бори не за освобождението на православните братя-славяни, а за да си осигури геополитически плацдарм за превземането на Цариград и контрол над Проливите. "\
А после:
"Всъщност България се възстановява юридически като държава не на 3.03.1878 с един протокол без никаква международно-правна стойност, а на 13.07.1878 г. с решенията на Берлинския конгрес. Това Русия е договорила много преди започването на войната с другите заинтересовани велики сили – Великобритания и Австро-Унгария. Решено е България да е между Дунав и Балкана, а Румелия (Тракия и Македония) да останат под османска власт."

Затова имам два въпроса към Вас:
1.Защо Русия е договорила с големите сили "много преди започването на войната" посочените във втория цитиран абзац условия, след като целта й са били Проливите, както пишете в първия абзац?
2. Вие лично бихте ли предпочели България да е останала в границите на Турция и защо, след като там и днес вкарват в затвора за инакомислие?

цитирай
8. predatorkapredatorka - 7/ г-жа светло-чернева..мъгла..ей, сега ще отговоря..
03.03.2018 13:07
четете ме внимателно, моля

- Обединява ли ни датата 3 март, това ли е истинското ни освобождение или начало на ново робство?

- Датата трети март изобщо не подхожда за национален празник на България и на българския народ, поради следните причини:

1. Това е датата на окупация на България от една вражеска държава, която от векове копае гроба на българския народ.
2. Това е датата, сложила началото на най–жестокото разпокъсване на българското землище и народ, за което разпокъсване д-р Ст. Чомаков казва:
„Поробен народ се освобождава, но разпокъсан никога не може да се обедини.“
3. Русия и днес продължава да води изцяло българомразка и гробарска политика по всички направления – ограбване на България и българите, подпомагане на най-смъртните ни врагове, поддържане на варварската сръбско коминтерновска лъжа за македонизма, налагане на жестоки мита на българските стоки, налагане на монополни изключително високи цени на горивата за българите, поддържане на сръбската терористична шайка ОМО Илинден и др. подобни.
4. Трети март се поддържа от най-антибългарските руско-болшевишки партии, които досега никога не са защитили нито на йота българските национални интереси, винаги са предавали и продавали България и са нанесли изключително големи щети на целия български народ.

Тази дата на руската окупация разделя, противопоставя българите, вместо да обединява, вместо да вдъхва гордост и самочувствие, вместо да носи радост и щастие. Такива дати на национална гордост са например 24 май или 6 септември. 3 март не може да бъде истински български национален празник.
Фактор
цитирай
9. kanibal - Това не е мое мнение, а на проф. Мо...
03.03.2018 13:14
Това не е мое мнение, а на проф.Момчил Дойчев, с което съм напълно съгласен.
Джулия е отговорила на въпросите ти.
А съпоставката комунизъм и турско робство е изумителна.
Днес празнуват всъщност безродните твари, издигащи Русия в култ, с регенерирани родови корени..
Тая путинска паплач, която осмърдява първа с напомпани путински помии.
Антибългарите.
цитирай
10. kanibal - Прекрасно го каза.
03.03.2018 13:29
vania23 написа:
Щом съм ти фен е ясно, че тя има голямо значение за мен. Допреди шест месеца дори не ми беше хрумвало, че мога да напиша стихотворение. Метрика и ритъм се учат, ако човек има силно желание да ги научи, но идеи не се учат - те са вътрешния свят и всеки дава, каквото има.
Допреди да започна да пиша стихотворения не си давах сметка колко е болен човек от неуместен позитивизъм и колко стръвно го търси в това, което чете. Реакциите на читателите ми го показаха. А това е много тревожно, защото крещи думата "посредственост". Истината е, че ако я нямаше тъгата, световната литература щеше да осиротее и ... класиката да изчезне от нея. Нямаше да ги има и нашите Смирненски, Вапцаров, и други, и други...
Да, хубаво е понякога да се пише и светло, и радостно, и позитивно - това също го има в живота, но винаги... това е фалшиво. Поне така мисля аз.


Наистина позитивизмът е нещо ужасно фалшиво.Оптимистите са по начало инфантилни,. ,но в поезията са просто жалки.
Масовият вкус ти е ясен - народът се прехласва и гласува за розови финтифлюшки, за кокиченца и мартенички, но това не е поезия.
Поезия е недоволството, гневът, яростта.

цитирай
11. predatorkapredatorka - и Огънят в кръвта...
03.03.2018 14:19
Поезия е недоволството, гневът, яростта.
цитирай
12. kanibal - Именно. Огънят в кръвта, а не въ...
03.03.2018 14:33
Именно.
Огънят в кръвта, а не възторженото кудкудякане.
цитирай
13. kanibal - 15:13 - Руските блядушки ав...
03.03.2018 15:30
15:13 - Руските блядушки

автор: survakar007 категория: История
прочетен: 1 коментари: 0 гласове: 0


Далече в Рус жълтиците ромей брои,
български селца Светослав унищожи,
Преслав Велики, Добруджа опустоши
и с грабежи руската държава сътвори.

Русите плячкосват в Мизия и Тракия,
от Дунавска до Волжката България,
колят, изнасилват, бият, унижават,
селца, паланки, градове опожаряват.

След Кримската война пак тук налазят,
обоза крепостниците им руски влачат,
на гръци и на сръби щели да помагат,
а земите български щедро им раздават.

Прецапат Дунава и селища опожарят,
мародерстват и покъщнината грабят,
дедите ни насила в степите откарват,
там кат роби по пазарища продават.

Поганците подир тях българи изколват,
хищници един след друг наобиколват,
турци с фесове, руснаците с калпаци,
башибозуци сменят донските казаци.

От Отоманско Иго... в Руска Окупация!
За да ги изгонят от нашата България
дедите 32 тона със злато им платиха,
а те съседи да ни грабят насърчиха.

Обявихме нашто свято Съединение! -
руснаците пък търсят подкрепление,
турци молят, шумадийци насърчават,
да завладеят София ги подстрекават.

Уж бе гарант за Първата Балканска,
отметна се блядушката мужикистанска!
Гръко-Сърбия ни Македония заграби,
а Румъния и Добруджата ни ограби.

И през Първата Световна надошли,
отново да ни освобождават от земи,
сръбските айдуци, донските казаци,
с хърватите и румънските хъшлаци.

Руските блядушки по суша, по море,
деца избиват, бомбят наште градове.
Колев Генералът войските им разби,
артилерията ни шхуни руски потопи.

Нахълтаха и през Втората Световна,
с танкове, войска, обявиха ни война.
За да плячкосват солдатите пиянски
коронясват тука бандите шумкарски.

Цялата интелигенция до крак избиха,
а собствеността надлежно присвоиха,
свободата в концлагерите въдвориха,
комунизъм да им строим ни наредиха.

Русофилите на Кремъл се доказват,
суверенитета на България даряват,
на крадец Альоша паметници правят
и златния резерв на Москва доставят.

Архивата укриха, истина изопачиха,
народа биха, а историята изкривиха.
Крадат и все за равенство приказват,
на манифестации кат богове показват.

Християнство с комунизъм замениха,
морал в народа български обезличиха,
духовниците неудобни ги унищожиха
и с червената си агентура подмениха.

С бодлива тел и с кучета ни обградиха
и от Запад информацията заглушиха,
хората закрепостиха, мозъци промиха,
икономиката безобразно я окепазиха.

От петилетки в преходна метаморфоза,
капитализира се марксистката мимоза,
заграби сиренето, здраво стисна ножа
и нахлу чепиците от крокодилска кожа.

Парламента? - ченгета бивши с комунета,
а младежта напуска държавата проклета.
Черноморие заляха нашественици руски,
тук нова окупация започнаха блядушки!

Сурвакар
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kanibal
Категория: Поезия
Прочетен: 522479
Постинги: 332
Коментари: 949
Гласове: 26971
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031